MikkoAhola

Tenniksen pallopojat lapsityövoiman alentavaa käyttöä

On typerryttävää katsoa, kuinka nykyaikana voidaan lapsia kohdella kuin orjia, ja vielä tenniksen arvokilpailuissa. Pallopoikien toiminta on niin alistunutta ja nöyryyttävää, että sitä tekee pahaa katsoa. Kuin entisaja orjat pallopojat kyyköttävät polvillaan aikuisten edessä valmiina nöyrästi hakemaan heille pallot tarvittaessa.

Jokainen meistä ymmärtäisi, että olisi ihmisarvoa loukkavaa ja törkeää syrjintää, jos pallopoikien tilalla olisi jokin pallonhakijoiden etninen ryhmä, esimerkiksi pallo-aasialaiset tai pallo-afrikkalaiset. Tai pallopojat korvattaisiin naisilla. Nousisi karmea haloo tällaisesta ihmisarvoa loukkaavasta kohtelusta. Mutta kun kyseessä ovat lapset, niin kaikki on sallittu.

Pallopojat ja tytöt tulisi hetimiten poistaa tennisotteluista ja korvata aikuisilla avustajilla. Jos aikuiset avustajat haluavat nöyristellä ja alistua, niin se on heidän ongelmansa.

Tenniskilpailut ovat kaupallista toimintaa ja tuottavat suuria rahasummia. Niissä ei pitäisi sallia nöyryyttävää lapsityövoiman käyttöä.

Suomen television tulisi luopua suurten tenniskilpailujen välittämisestä niin pitkään, kuin nöyryyttävä lapsityövoiman käyttö tenniskilpailuissa sallitaan.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän HannuHaikonen kuva
Hannu Haikonen

Hah, hyvä näkökulma, mutta olen täysin vastakkaista mieltä!

Ensinnäkin, tarkat toimintakoodit ovat tarpeen, jotta pelaajien keskittyminen ei häiriintyisi. Ajatellaan miten hoitajat palvelevat kirurgia vaativassa leikkauksessa. Kyse on toimintakoodista, joka palvelee suoritusta, ei alistamisesta eikä nöyryyttämisestä.

Toiseksi, kyse on hierarkiasta. Koulussakin olisi tarpeen palauttaa käytäntö, että tunnin alussa hiljennyttäisiin ja noustaisiin seisomaan ja tervehdittäisiin opettajaa yhteen ääneen. Hierarkiat eivät ole olemassa narsistien nuolemiseksi tai orjien potkimiseksi vaan siksi, että asiat toimivat paremmin kun niillä on järjestys.

Hierarkioiden ongelma on ihmisluonne, mutta tenniksessä pelaajilta odotetaan edelleen sivistynyttä käytöstä - harvinainen ympäristö nykyään - eikä tulisi kyseeseen, että pelaajat nöyryyttäisivät pallopoikia. Suhde on enemmänkin vanhemman ja lapsen, oppimestarin ja oppipojan suhde.

Kolmanneksi, "lapsityö": Mistä lähtien työn tekeminen on ollut haitallista? Totta kai lapset pitää laittaa pienestä asti tekemään kaikenlaisia töitä. Lapset suorastaan haluavat sitä, nauttivat siitä ja kokevat sillä tavoin tulevansa osallisiksi oikeasta maailmasta. Se, mitä "lapsityö" tarkoittaa, on ihan toinen asia.

Pallopojan (/-tytön) homma on todella vaativaa ja tarkkaa, ja on todella hienoa että sellainen perinne on olemassa ja siitä pidetty kiinni. Lapset ovat siinä tehtävässä varmasti mielellään ja ylpeinä.

Tenniksestä päinvastoin pitäisi ottaa oppia. Lapsille ja vanhemmille pitäisi näyttää tennisotteluita ja pyytää tarkkailemaan pallopoikien toimintaa.

Ainut mikä mietityttää, on se, millä tavoin työstä korvataan. Mutta silloinkin lapsille maksettava palkkio on ihan ok suhteuttaa lasten ikään: ei ole kovin kasvattavaa lyödä lapselle käteen tuhatlappusia.

Tenniksen tapa roolittaa lapsia on se, miten lapsia on roolitettu varmasti ikiajat: se tuottaa hyvää kasvamista ja hyvin toimivia perheitä ja isompia yhteisöjä.