MikkoAhola

Psykoanalyysi kuollut? Ei ainakaan pankkitileillä

Usein kuulee väitteen, että psykoanalyysi olisi jo kuollut ja kuopattu. Se on kuulemma käynyt vanhanaikaiseksi ja hylätty. Voimme kuitenkin soveltaa tähän väitteeseen ”lopullista testiä” eli ultimate test –menetelmää, eli katsomme miten raha liikkuu.

Freudin työtoveri, myöhemmin hänen kanssaan sukset ristiin ajanut Carl G Jung kehitti psykoanalyysin teoriaa ja loi kollektiivisen alitajunnan käsitteen. Tämän käsitteen mukaan kaikilla kansoilla oli jostain mystiseksi jäävästä syystä kollektiivinen alitajunta, joka ilmenee siten, että kaikilla kansoilla kansansadut ja myytit ovat samanlaisia. Vaikka eri kansoilla ei ole ollut historian aikana yhteyttä toisiinsa, niin silti satujen ja myyttien kertomukset noudattavat samaa kaavaa. Tätä on yritetty selittää mm. sillä, että satujen kaava olisi jotenkin koodattu biologiseen perimäämme, muuten niiden samanlaisuutta ei voida selittää. Biologia tuskin selittää tätä kollektiivisen alitajunnan mysteeriä, mutta vaihtoehtoistakaan selitystä ei vielä ole esitetty.

Jungin kollektiivisesta alitajunnasta sitten kiistelty antropologi Joseph Champell kehitti universaalin tarinan mallin, jota on kuvattu kirjassa Sankarin tuhannet kasvot. Champell tutki valtavan määrän myyttejä ja kertomuksia eri puolilta maailmaa, ja kiteytti sitten näiden kertomusten yhteiset piirteet yhteen malliin.

Tätä mallia sitten menestyneet kirjailijat ja elokuvantuottajat ovat käyttäneet. Steven Spielbergille naureskeltiin Englannissa, kun hän kuvasi siellä Tähtien sodan ensimmäistä jaksoa. Naureskelijoiden mielestä oli aivan naurettavaa tarjota katsojille tällaista lapsellista juonta. No, naureskelijat saivat nokkiinsa ja nykyisin Spielperg on erittäin varakas mies. Hänen vuositulonsa ovat noin 300 miljoonaa dollaria vuodessa.

Toinen miljardööri on Harry Potterin kirjoittaja J K Rawling, joka on kirjoittanut Potterit suoraan Champellin kaavaa noudattaen. Joitain muutoksia, kuten sankarin kuolema korkealla paikalla lopussa  on muutettu.  Näin, vaikka ensimmäinen Potter-kirja hylättiin aluksi 12 eri kustantajan toimesta. Kirjoillaan Rawling on luonut lähes miljardin dollarin omaisuuden. Arvio viime vuodelta 920 miljoonaa dollaria.

Mielenkiintoista on, että meillä Suomessa Duudson-elokuvaan käsikirjoitusta tekee Jungilaisen analyytkon koulutuksen hankkinut Harri Virtanen. Saa nähdä alkaako seuraava siten, että kasvattivanhempien luona Pohjanmaalla asuvaa Jarppia tullaan hakemaan suorittamaan vaativaa sankaritehtävää ulkomaille, johon Jarppi aluksi ei millään tahtoisi suostua….

Aina voi väittää, että psykoanalyysi on kuollut, mutta tämän yhteydessä väittäjä voisi samalla tarkistaa sen oman pankkitilinsä saldon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Markku Ollikainen

Ihmisyyden syväjuonteiden tajuaminen, kaikille ihmisille yhteisen perustodellisuuden tiedostaminen triviaalin rihkamakulttuurin yksityiskohtien alta voi olla vaikeaa.
Kaikilla ihmisillä on paljon yhteistä. Ei liene sattumaa, että asumme samalla maapallolla samassa ihmisyyden viitekehyksessä. Miksei näin olisi myös ihmisen sisäisen elämän suhteen?

Ennen vanhaan taiteilijat saivat aikaan nimeä, vaikka ei aina rahaa, maalaamalla kankaalle jotakin jokaista koskettavaa. Jokin kaikissa ihmisissä oleva oli saatu vangittua hetken kuvaukseen.
Nyt tämä tehdään vain modernin teknologian keinoin ja globaalin yhtenäistalouden mahdollistamin massiivisemmin rahavirroin.

Ongelmaksi tässä periaatteiltaan todellisesti ihmisyyteen perustuvassa, mutta materiaaliltaan epätodellisessa kuvauksessa tulee kuitenkin se, että teknologian aiheuttama hyvän olon tunne ei välttämättä korreloi kuvatun todellisuusarvon kanssa. Täydellinen fiktiokin menee läpi, koska esimerkiksi TVn laitteena aiheuttamasta silmähermon ärsytyksestä seuraa aivoista liikkeelle lähtevä oopiumjohdannainen. Ihmisestä tulee huumehörhö, joka saa alkuperäisestä todellisuudesta irrallisen uuden "todellisuuden", koska se tuntuu alkuperäistä mukavammalta. Tämä "päiväunia ikävän arkitodellisuuden sijaan" -periaate on jo käytössä esimerkiksi Intian uskonnoissa jos Bollywoodin elokuvatuotannossakin. Voi olla, että näitä ideoita tullaan käyttämään jatkossakin myös vallan saamisen ja pitämisen välineenä.

Millä, ja oikeastaan kenen rahalla maksetaan tämä varsinaisesta todellisuudesta irrallaan oleva uuden todellisuuden elämä? Sosiaalikustannukset tulevat nousemaan.
Puhumattakaan median keinoin muodostuvan uuden kollektiivisen alitajunnan nostattaman epätoden elämän/ toiminnan aiheuttamista kustannuksista. Pitäisikö lasku laittaa niille, jotka ovat tehneet rahansa tällä ihmisten virityksellä uuteen uskoon?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Televison alkuaikoina TV-tuottajat tulivat tulokseen, jonka mukaan menestyvä tv-ohjlema perustui nimenomaan kertomukseen. Tämä selittyi sillä, että alkuaikoina tv:n kuvan laatu oli niin huono, että siitä saatu visuaalinen ärsyke ei ollut sinänsä kovin houkutteleva.

Nykyisin on toisin. Teräväpiirtokuva ylittää jo silmän siirtokyvyn. Niinpä elokuvan nautinnoksi riittää hyvin se, että kuvassa näkyy Angelina Jolie jotain tekemässä. Tarinalla ei niin väliä.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Eläimillä on luontonsa, sanotaan vaistotoiminnaksi. Sitä voidaan biologisin menetelmin muunnella. Niinpä eri koirarotujen yksilöillä on roduilleen tyypillisiä taipumuksia. Suomenpystykorvalla kannattaa opettaa erilaisia taitoja ja tottumuksia kuin snautserille. Nuo taidot ovat osa koiran ja sen niekan (isäntä, emäntä) yhteistä tarinaa, jonka vallassa koira on. Tarina vaatii sitä tottelemaan låhes sokeasti.

No niin, onko tuossa nähtävissä yhteyttä ikuisiin tarinoihin?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Asiaan saadaan lisävalaistusta, sillä koirien luonteenpiirteistä on tehty hyvin laaja perinnöllisyystieteellinen tutkimus, jossa jalostuksen avulla on tarkkaan eroteltu, mitä luonteenpiirteitä koiralle voidaan jalostaa ja miten ne periytyvät. Nyt tämä jalostuskokeiden perusteella luotu tietokanta ollaan yhdistämässä geenikartoituksen tuloksiin, ja pian ilmeisesti tiedetään, mitkä geenit ohjaavat korien eri luonteenpiirtetten kehitystä.

Mikelenkiintoista tässä on se, että koirilla ja ihmisillä on suuri osa geeneistä yhteisiä, joten koirilta voidaan oppia ehkä paljonkin uutta siitä, miten ihmisten perinnölliset luonteenpiirteet perityvät.

Koirien geenejä on tutkittu paljon myös sen vuoksi, että niiden avulla voidaan selittää myös ihmisellä esiintyviä sairauksia. Koirat soveltuvat tähän tutkimukseen hyvin, sillä jalostuksen vuoksi niillä on tietyllä tavalla yksipuoliseksi vinoutunut geenikanta, josta on etua geeneettisessä lääketieteessä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Jung ei tuntenut meemiteoriaa. Tai ehkäpä kieli välineenä ohjaa tiettyyn suuntaan.

En tiedä millaisia tarinoita Amazonin sademetsissä kerrotaan, mutta yhteneväiset symbolit ja tarinat olen aina ajatellut niin, että mitä useampi kulttuuri ne tuntee, sitä vanhempia ne ovat. Kun ajattelee, että suomen kielessä on nykyään sanoja, jotka voidaan johtaa jopa Sumeriin.

Henkilökohtaisesti en ole käsittänyt en Star Warsia kuin Harry Potteriakaan. Mitään yllätystä Rowlingin tarinassa ei ollut, mutta yksityiskohdat siinä olivat minusta hienoja, sikäli, kun tajusin mistä siinä yhdessä lukemassani kirjassa kerrottiin. Maailma on mielenkiintoinen, mutta tarina kökkö.

Tolkienilla oli vähän sama ongelma, mutta on luultavasti eri asia lukea hänen kirjojaan 2000-luvulla kuin 1900-luvulla. Se on vähän kuin sanoisi Beatlesia mitäänsanomattomaksi popiksi sen jälkeen, kun se on jättänyt jälkensä kaikkeen.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Kuten ylempänä koirista vihjaisin, palauttaisin symbolit ja tarinat vielä Sumeria taemmas, aina eläinkuntaan asti. Toisin sanoen, ne ovat myös osa biologiaamme ja sen evoluutiota.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Symbolit ja tarinat ovat nimenomaan ihmiselle ominaisia.
Ihminen on kehittynyt kieltä ja työkaluja käyttävänä yhteiskunnallisena olentona.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kiitos tästä ja mielenkiintoisesta kirjavinkistä. Jung avasi ajatuksiaan enemmän viimeiseksi jääneessä teoksessaan joka toimitettiin hänen puolestaan kasaan, nimeltään Symbolit - piilotajunnan kieli.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset